Η πλατεία Συντάγματος και το πρόταγμα της Άμεσης Δημοκρατίας

Αν το Σύνταγμα “έληγε” χτες, σήμερα θα μιλούσαμε για μια ήττα, μια που δεν κατάφερε αυτά που προσδοκούσαμε από αυτό, αλλά και για μια νίκη, γιατί μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις του και τον πολιτικό του λόγο, έφερε μερικά βήματα μπροστά τους ανθρώπους που το έζησαν από κοντά και όχι μόνο. Αυτό που κατακτήθηκε στις λαϊκές συνελεύσεις του Συντάγματος είναι πως οι άνθρωποι συζητούν μεταξύ τους και προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους, αμφισβητώντας στην πράξη τους θεσμικούς τρόπους επίλυσής τους, τα κόμματα και τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό. Μια τέτοια διαδικασία είναι σίγουρο πως είναι χρονοβόρα και επίπονη, αλλά είναι επίσης σίγουρο πως είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Μετά τις 25 Μαΐου, άρχισαν να γίνονται λαϊκές συνελεύσεις σε γειτονιές της Αττικής και σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα, μεταφέροντας τις ιδέες και το κλίμα του Συντάγματος. Αυτές έδωσαν την εμπειρία στους ανθρώπους που συμμετείχαν μέσα από την άμεση δράση για τα τοπικά τους ζητήματα, να αποκτήσουν δεσμούς αναμεταξύ τους, και να νοιώσουν την αλληλεγγύη στην πράξη. Αυτές οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν σε αυτές τις συνελεύσεις είναι παρακαταθήκη για το μέλλον και είναι μια ακόμα επιτυχία του Συντάγματος.
Μια ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, είναι πως το Σύνταγμα έβαλε και το ζήτημα για την Άμεση Δημοκρατία. Σε μια μαζικότατη συνέλευση, αυθόρμητα, προέκυψε η λέξη “άμεση”, αντί “πραγματική” και ψηφίστηκε, σχεδόν με απόλυτη πλειοψηφία. Ήταν ίσως η πιο μεγάλη στιγμή της πλατείας. Έκανε το ιστορικό χρέος που της αναλογούσε. Έστειλε το μήνυμα και αυτό ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη. Σήμερα πλέον η Άμεση Δημοκρατία συζητείται σε όλες τις συνελεύσεις ανά τον κόσμο και οι άνθρωποι αρχίζουν να την εφαρμόζουν. Η συμβολή της πλατείας Συντάγματος σε αυτό είναι καθοριστική.
Μια ακόμα επιτυχία της πλατείας (όχι τόσο σημαντική) είναι η γέννηση και η πορεία της θεματικής συνέλευσης Άμεσης Δημοκρατίας. Το πλαίσιο λειτουργίας της το εφαρμόζουν άλλες συνελεύσεις στην Ελλάδα και στον κόσμο, καθώς και το κείμενο “Αρχών και Θέσεων για την Άμεση Δημοκρατία” έχει κυκλοφορήσει σε όλα τα σημεία του πλανήτη και είναι η συνεισφορά της στο παγκόσμιο κίνημα. Η θεματική προσπαθεί να προτείνει αντιδομές και εφαρμογές της Άμεσης Δημοκρατίας παντού, στους χώρους εργασίας, στους χώρους εκπαίδευσης, στο ζήτημα της αυτάρκειας σε τροφή και ενέργεια, της αλληλέγγυας οικονομίας και του αυτοθεσμισμένου νομίσματος, προσπαθώντας να δικτυωθεί με μη ιεραρχικές συλλογικότητες και συνελεύσεις γειτονιών.

Αυτές τις συνελεύσεις οφείλουμε να τις ενισχύουμε και να προστατεύουμε τις Αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες τους, μαθαίνοντας από τα λάθη του Συντάγματος, όπου η Άμεση Δημοκρατία απέτυχε να εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα. Αρκετές φορές η συνέλευσή της καπελώθηκε και παρασύρθηκε σε λάθος στόχους. Είναι φυσικό όμως κάτι τέτοιο, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτήν έχουν γαλουχηθεί στην ανάθεση και την αντιπροσώπευση και δεν είναι έτοιμοι για αυτοκυβέρνηση και αυτοθέσμιση. Στους υπόλοιπους, που ήθελαν να τολμήσουν τη “βουτιά προς τον ουρανό” και πίστεψαν στην Άμεση Δημοκρατία, έλειπε η πολιτική εμπειρία και η οργάνωση για να μπορούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς τους εχθρούς της (κράτος, κόμματα, μ.μ.ε., ματ) που καλά οργανωμένοι την σαμποτάρουν με κάθε τρόπο από την πρώτη στιγμή, μέχρι και τώρα, για να αποτύχει στην πράξη.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως σε κάποιες συνελεύσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο βρήκαν λύσεις και η Άμεση Δημοκρατία στις συνελεύσεις τους είναι πρόταγμα και όχι μόνο διαδικασία όπως σε όλες τις υπόλοιπες πλατείες. Μήπως ήρθε η ώρα η πλατεία Συντάγματος να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε;
Μάκης Παπαδημητράτος

Be the first to comment

Leave a Reply